- 1 sneetje bruin/volkorenbrood;
- Beleg: bijv. magere smeerkaas of halfzoete jam of appelstroop;
- 1 plak ontbijtkoek;
- 1 thee.
Tussendoor:
- 2 kopjes koffie met halfvolle melk;
- 1 portie fruit.
Lunch:
- 2 bruine broodjes (beleg: magere vleeswaren/ magere smeerkaas/ halfzoete jam);
- Thee of water.
Tussendoor:
- Thee, koffie, bouillon of light frisdrank;
- 2 volkoren crackerbread met bijv. magere smeerkaas, halfzoete jam of chocopasta;
- 1 schaaltje vruchtenyoghurt zonder suiker.
Avondmaaltijd:
- 3 kleine aardappels of 2 opscheplepels rijst, macaroni, spaghetti of 1 opscheplepel patat (bij voorkeur ovenfrites);
- Flinke portie groente;
- Portie mager vlees of vis (± 100 gr.) bereiden in zo weinig mogelijk vet of zonder vet;
- 15 gr. margarine voor de bereiding;
- 1 schaaltje magere yoghurt of suikervrije vruchtenyoghurt.
In de loop van de avond:
- Koffie of thee;
- 2 sneetjes volkoren crackerbread met beleg;
- 2 porties fruit.
Dit levert een totaal op van 1285 calorieën.
Extra toegestaan:
Koffie, thee, bouillon, bronwater, light-frisdrank en rauwkost.
Aanwijzingen voor de broodmaaltijden:
Kies bij voorkeur bruin- of volkorenbrood. Ze zijn beter voor de stoelgang en leveren meer vitamines en mineralen dan witbrood. Bovendien geven ze meer verzadiging.
In plaats van 1 boterham, kan ook gebruikt worden:
- 2 (volkoren) beschuiten;
- 2 crackers of knäckebröd;
- 3 dunne schijfjes (bruin) stokbrood;
- 5 sneetjes vezelrijk crackerbread;
- Schaaltje magere yoghurt met 2 eetepels muesli.
- 2 sneetjes brood met halvarine en kaas = 360 kcal.
- 2 sneetjes brood met halvarine en rookvlees = 240 kcal.
Magere belegsoorten zijn:
- Magere smeerkaas (zoals slankie en Linera kaasspread), ham, casselerrib, fricandeau, kalfsberliner, kalfsgehakt, kalfsworst, lever, rookvlees, rosbief, sandwichspread, yogospread, appelstroop, halvajam.
- Ei, gekookt of gebakken in tefalpan, of als roerei/omelet. Een ei geldt als beleg voor 2 boterhammen. In verband met het hoge cholesterolgehalte van eieren wordt aangeraden niet meer dan 3 eieren per week te gebruiken.
- Rauwkost, zoals sla, tomaat, komkommer, radijs, geraspte worteltjes, sterrekers, augurk, taugé. Salades van niet meer dan 200 kcal per 100 gram.
- Fruit, zoals plakjes appel, banaan, aardbei, peer of vruchtenmoes zonder suiker.