De calorie (van Lat. calor, warmte) is een verouderde eenheid voor
Energie (E) of Warmte (W). De calorie werd vervangen voor de Joule,
maar vooral in de voedingsindustrie is de calorie, net als de
kilocalorie, een nog veel gebruikte maat voor een hoeveelheid
warmte-energie.
Eén calorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om één gram zuiver
water één graad Celsius (of Kelvin) te verwarmen bij een druk van één
standaard atmosfeer. Dit is erg weinig, daarom wordt vaak de
kilocalorie, afgekort Cal (met hoofdletter!) of kcal, gebruikt. Dit is
de hoeveelheid warmte die nodig is om een kilogram water een graad te
verwarmen. Er wordt in diëten vaak foutief Calorie gebruikt waar
kilocalorie wordt bedoeld.
Tegenwoordig worden deze hoeveelheden energie in het SI-stelsel in
joule uitgedrukt. 1 calorie = 4,1868 joules. In de
voedingswaardeberekening en bij diëten wordt de kilocalorie nog veel
gebruikt hoewel hij langzaam maar zeker door de kJ wordt verdrongen.
Overigens worden in diëet-programma´s en calorieën-tabellen wel eens de
waarde van 1 calorie = 4,184 J aangehouden. Dit is echter de waarde van
de thermochemische calorie (zie beneden bij andere definities van
calorie).
Normaal gebouwde, geen zwaar werk verrichtende vrouwen hebben ca. 2000 kcal per dag nodig en dito mannen ca. 2500 kcal.
In het spraakgebruik wordt kilo nog wel eens weggelaten; als er sprake is van 'calorieën' wordt er kcal bedoeld