Tip van de Dag
21 11 2024
Niet te veel calorieën en voldoende bewegen houdt je op een gezond gewicht. Een te hoog gewicht vergroot kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Eet daarom niet te veel. Beweeg tenminste 30 minuten per dag.
Meer
dieet tips
|
Home
>
Diëten
>
Darmdieet
>
Uitleg darmdieet
Uitleg darmdieet
Goede voedingsstoffen :
-
Volkorenbrood (krentenbrood en volkoren knäckebröd);
- Havermout, havervlokken, volkoren macaroni, volkoren spaghetti, roggevlokken;
- Zemelen, zilvervliesrijst, muesli, cornflakes;
- Gekookte/gestoomde aardappelen, aardappelpuree bereid met magere melk;
- Rauwe citrusvruchten (sinaasappel, citroen, pompelmoes);
- Gedroogd fruit (pruimen, rozijnen, abrikozen, vijgen, dadels en noten);
- Magere yoghurt met fruit, fruitsalade;
-
Fruitsap, groentensap, magere yoghurt, karnemelk, niet-gashoudend water.
Beperkt toegelate voedingsstoffen:
- Wit brood, luxebroodjes (koffiekoeken, croissants);
-
Gewone macaroni en spaghetti, noedels, vermicelli;
-
Boter of margarine (niet gebruind), olie, uiterst weinig mayonaise en slasaus;
-
Zacht gekookt en lichte roereieren, gepocheerde eieren, spiegelei, omelet;
-
Magere smeerkaas, magere verse kaas;
-
Mager vlees zoals:
- Rundvlees: biefstuk, rosbief, gestoomde rosbief,
- Kalfsvlees: sauté, kalfslever, gebraden.
- Paardevlees: biefstuk en filet d'anvers.
-
Varkensvlees: gebraden
-
Kip, duif (zonder vel), haas, konijn, kalkoen.
-
Magere vis (gekookt, gestoomd of gebakken): baars, bot, forel,
kabeljauw, schar, schelvis, schol, snoek, snoekbaars, spiering, tarbot,
tong, wijting, zeelt, pladijs, dorade;
-
Prei, spinazie, voetselder, rabarbermoes;
-
Uiterst kleine hoeveelheden van: ajuin, radijs, komkommer, witte
bonen, paddestoelen, prinsessebonen;
-
Steenfruit (perziken, pruimen) in kleine hoeveelheden;
-
Pudding van afgeroomde melk, droge biscuit, droge cake, wit consumptie-ijs;
-
Gelei, konfituur, siroop, honing, peperkoek, speculaas;
-
Zout, laurier, tijm, peterselie en saffraan;
-
Afgeroomde melk.
Volgende voedingstoffen beter niet gebruiken:
- Vers brood;
-
Gebakken aardappelen, friet, kroketten, chips, primeur-(jonge)aardappelen;
-
Gebruinde boter, gebruinde margarine, frituurvet en olie;
-
Hard gebakken ei, hard gekookt ei;
-
Gegiste en belegen kaas (b.v. Brie, Camembert, Gruyere, Herve, Roquefort), vette kaas;
-
Soep uit blik, vleesextract, bouillonblokjes;
-
Vet vlees, ingeblikt vlees, vette toespijs, bereide vleeswaren;
-
Ingeblikte en vette vis zoals zalm, paling, makreel, haring, rolmops,
sprot, sardienen, ansjovis, pilchards;
-
Koolsoorten: witte en rode kool, savooi- en zuurkool, spruiten;
-
Pudding van volle melk, zware deegsoorten zoals blader- en
brokkeldeeg, in frituurvet bereide nagerechten, volle
yoghurt, roomijs,
koffieroom, slagroom, chocoladeschuim en alle soorten soufflé;
-
Droge koekjes, kinderkoeken;
-
Chocolade, marsepein en nougat;
-
Peper, engelse saus, olijven, augurken, pickels, opgelegde uitjes, kappertjes;
-
Koffie, thee, cacao;
-
Gashoudend water en gashoudende frisdranken zoals cola, limonade, tonic e.d.;
-
Alcohol: bier, wijn aperitief, likeur;
- Te warme of ijskoude dranken.
|