Tip van de Dag
21 11 2024
Niet te veel calorieën en voldoende bewegen houdt je op een gezond gewicht. Een te hoog gewicht vergroot kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Eet daarom niet te veel. Beweeg tenminste 30 minuten per dag.
Meer
dieet tips
|
Home
>
Tips
>
Voedingstabel
Voedingstabel
In onderstaande tabel zijn voedingsmiddelen ingedeeld in drie
categorieën. Probeer zo veel mogelijk voeding te kiezen uit de
categorie ‘bijvoorkeur’ en middenweg’ . Het gaat erom dat je streeft
naar een goede balans tussen gezonde en minder gezonde voeding.
Productgroep
|
bij voorkeur
|
middenweg
|
bij uitzondering
|
Aardappelen,
rijst, pasta, peulvruchten
|
|
aardappelpuree,
zoete aardappel, zilvervliesrijst, couscous
|
pasta,
witte rijst, frites, gebakken aardappelen
|
Brood
|
volkoren
brood, roggebrood, volkoren krentenbrood, volkoren knäckebröd
|
bruin
brood, tarwebrood, volkoren beschuit, knäckebröd
|
wit
brood, krentenbrood, luxe broodjes, croissants, beschuit, cream crackers
|
Ontbijtgranen
|
producten
als o.a.: Brinta, Bambix
|
muesli
|
cornflakes,
rice crispies
|
Groente
|
alle
soorten vers, diepvries en blik of glas
|
groente
à la crème, tomatensap
|
|
Fruit
|
alle
soorten vers fruit
|
ananas-,
grapefruit- en sinaasappelsap, vruchtenconserven
|
appel-,
druiven-,en perensap, appelmoes, gedroogd fruit
|
Melk
(producten)
|
magere
melk, karnemelk, magere yoghurt, magere kwark
|
halfvolle
melk, halfvolle yoghurt, yoghurtdrank, magere vla, magere vruchtenyoghurt
|
volle
melk, volle yoghurt, volle vla, halfvolle en volle kwark
|
Kaas
|
20+
en 30+ kaas
|
40+
kaas, Edammer, Brie 50+, Camembert 45+, Maasdammer, 48+ kaasproduct met
meervoudig onverzadigd vetzuren
|
Goudse
kaas, Bluefort, Brie 60+, Kernhemmer, Gorgonzola, Gruyère, producten als
o.a.: Boursin
|
Eieren
|
gekookt
ei
|
|
gebakken
ei
|
Vlees
|
kipfilet,
mager rundvlees, mager varkensvlees
|
kip
met vel
|
gehakt
(alle soorten), hamburger, lamsvlees, runderriblap, saucijs,
schouderkarbonade, spek
|
Vleeswaar
|
achter-,
en schouderham, rookvlees, rosbief, kipfilet
|
rauwe
ham
|
alle
soorten worst, paté, bacon
|
Vis
|
forel,
zoute haring, haring in tomatensaus, verse paling, zeepaling, poon, zalm,
sardines
|
baars,
garnalen, kabeljauw, koolvis, krab, kreeft, mosselen, schar/tongschar,
schelvis, schol, tong, tonijn, zeewolf, bokking, zure haring
|
vissticks,
gestoomde makreel, gerookte paling, lekkerbekje, gefrituurde inktvis,
kibbeling
|
Vleesvervangers
|
tahoe,
tempé, stukjes Quorn
|
vegetarische
gehaktbal, hamburger, schnitzel
|
|
Vetten
|
halvarine,
margarine met <17 g verzadigd vet/100g, olie (alle soorten), vloeibaar
bak- en braadproduct
|
halfvolle
boter, margarine met 17-24 g verzadigd vet/100g
|
hard
bak- en braadproduct, hard frituurvet, roomboter
|
Dranken
|
(bron)water,
koffie, thee, light fris
|
|
fris,
vruchtendranken, alcoholhoudende dranken
|
Bron: voedingscentrum.nl
|